S Kevinem už sami doma nebudete

Hlášku "Harry, jdu do baráku!" zná snad každý. Bodejť by ne.
Klasickou nejen vánoční komedii Sám doma opakují v čase vánočním už roky. I my jsme na jedničce a dvojce vyrůstali. A s filmem Chrise Columba taky zestárneme.
 Film sleduje příběh osmiletého Kevina McCallistera, kterého rodina omylem nechá doma samotného, a to v období Vánoc. A aby toho na něj nebylo málo, tak zůstane sám doma v tom nejlukrativnějším čase pro zlodějské bandy. Ano, Harry a Marv. Dva nesmrtelní zlodějíčci, toho času Mokrý banditi od první chvíle slíděj kolem.
Jedním z nejvýraznějších prvků filmu je série Kevinových pastí a triků, které vytváří pro lupiče. Tyto scény se staly le-gen-dár-ní-mi! Zároveň je ve filmu cítit hlubší poselství o důležitosti rodiny, souznění a toho, že někdy mohou i zdánlivě nezvladatelné situace vést k vytvoření silnějších vazeb.
 K tomu si přičtěte skvělý výkon Macaulay Culkina a boží hudbu Johna Williamse. Melodie ze "Sám doma" se stala synonymem pro Vánoce. Dobře, tak až po All I want for Christmas is you. Ale těsně.

Z dvojky Sám doma - Ztracen v New Yorku si nejraději vybavujeme scény s holubí ženou (já pokaždý na konci brečím, celé ty roky), hrdličky od pana Duncana nebo cameo Donalda Trumpa. To jsme ale tehdá v kině nevěděli, kdo to je. Sám doma 2 se totiž odehrává v luxusním prostředí hotelu Plaza, ikonické newyorské památky. V té době byl Trump majitelem hotelu a údajně se s filmaři dohodl, že jim výměnou za epizodní roli umožní natáčet scény v prostorách hotelu.
Tyhle dva příběhy o odvaze, kreativitě a síle rodinných vazeb patří i po tolika letech k našim vánočním tradicím.

Takže jsme jeden z nezapomenutelných momentů otiskli na plecháček. Pamatujete, která scéna to byla? Dejte nám vědět třeba do komentářů.


plech-sam-doma-02